Private House in London

Private House, Richmond

Private House Richmond



The reconfiguration of this dwelling on Richmond Hill, originally a library to the adjoining house, is an example of how an architect can add value to an unprepossessing situation and exceed client expectations. The long, narrow arrangement was exacerbated by a tortuous and gloomy basement connection to the garden, contradicting the wonderful views of the Thames from the first floor living room. The single move of addressing the sectional arrangement by raising the basement up at the rear, whilst lowering the garden down to meet it, has brought a transparency to the interior. The longitudinal sectional shift has at its counterpoint a sculptural staircase with a rooflight above which brings a beautiful, soft quality of natural light into the heart of the arrangement.

 

 
 
Top of page