Richard Doll Building

Richard Doll Building, University of Oxford, Trials & Epidemiology Building

Richard Doll Building



The scheme comprises four discrete blocks linked by bridges and stairs across glazed atria. The main building is a concrete-framed white rendered structure on a grey granite base, which all but fills the apex of a triangular site. The neighbouring office and laboratory buildings adopt diverse aesthetics, materials, construction techniques and colours, so the architect had to tread carefully to avoid a sense of visual mayhem. The client wanted the scheme to be architecturally aspirational, to chime with the quality of the occupants’ work on the international stage. Inside, the layout is clear, with one wing running east-west, off which are wings arranged around two atria with skilful use of day-lighting from the screened front façade and from north-facing rooflights.
 

 
 
Top of page