Oundle School

Oundle School Science Technology Block

Oundle School Science Technology Block

Feilden Clegg Bradley Studios
Copyright: Tim Soar


The principle elevation of the new building is well modulated and cuts a striking figure against the backdrop of a banked lake. The building is context sensitive, taking into consideration the surrounding buildings and biological ecosystems. A greenhouse observatory, a banked lake on the edge of the building, and a roof all encourage students to relate to these habitats and wildlife on a first-hand basis.

In terms of environmental sustainability, the design response is considerably progressive. Simple, easy-to-maintain materials were sourced from the local area; orientation and roof design has significantly improved solar gain; lighting designed around long-life bulbs; underfloor air circulation; and innovative uses of concrete significantly improve year-round insulation and thermal stability.

 

 
 
Top of page