North East

Bamburgh Clinic, St Nicholas Hospital

Bamburgh Clinic

MAAP Architects
Copyright: Nick Guttridge


It is part of the building’s success that one’s first encounter remains illusive and it is not until you pass through security that its true nature becomes apparent. This could be a sinister moment but it merely confirms the humaneness of the place; there are no security bars here.

The building is organised around a series of landscaped courts which relate to each of the three wards. A double height corridor runs around each court giving access to the patients’ rooms which look outwards onto a private territory.

The communal areas lie between the courts and the entrance. These are very successful from an operational point of view but are tougher than the wards. This building has been executed with rigour in all aspects, briefing, budget and design.

 

 
 
Top of page