BBC Scotland

BBC Scotland

BBC Scotland at Pacific quay

David Chipperfield Architects
Copyright: Michael Boyd


Central to the design is the placement of a sequence of large studio spaces in the centre of the building, stepping up in scale towards the back. The negative space above has been utilised as a massive central atrium. The elegant sculptural block is full of activity and holds everything together. By hiding the set of studios beneath it the architects have resolved a major element of the brief into a piece of architecture and created a central space to house the cultural life of the building.

The question of how to make something that is purely functional into something socially and sculpturally successful has here been addressed with great skill. The architecture has seamlessly resolved technical, production, office-based and social functions within a singularly awe-inspiring volume.

 

 
 
Top of page