North Wall Arts Centre

North Wall Arts Centre

North Wall Arts Centre

Haworth Tompkins
Copyright: Philip Vile


The new Arts Centre is built in the school grounds and is shared with the town. It houses a flexible 300 seat theatre, a rehearsal space, dance studio and art gallery. The design unites an ancient stone boundary wall, a grade 2 listed former Victorian swimming pool and a new building, to form a carefully scaled streetscape to the public side and a new courtyard to the school. Vernacular forms, contemporary detailing and traditional but unfamiliar materials emphasise the building's role as a place for innovation and creativity within a sensitive historic environment.

The design and execution are exemplary. Clarity of concept is matched by inventive and direct use of materials, together with careful integration of structure and services – not least in the way the theatres stalls occupy the old swimming pool.

 

 
 
Top of page