St Judes Primary School

St Jude's Primary School

St Judes Primary School

Baart Harries Newall
Copyright: Rod Dorling


This is a very well laid out school taking advantage of a sloping site to functionally provide a ‘lower’ school for its foundation classes, with primary school along the ridge. Children grow up and along the school from lower slope to upper ridge like the early Scharoun schools.

The pavilions open up directly to a play area one side and internal circulation spine on the other side. This reduces congestion throughout the school day. The simple understated red brick and glazed pavilions use the language of Frank Lloyd Wright to emphasise the democracy of the idea. The design also maximises daylight and moderates the impact of the sun on hot days. Refreshingly this is a school and not a playground.

 

 
 
Top of page