Canon Popham Foundation

Canon Popham Foundation

Canon Popham Foundation

DSDHA
Copyright: Helene Binet


The building is apparently conceived of as a solid which is then cut and shaved to suit the requirements of the envelope and then carved out to form the internal spaces. Externally the solid has been rebated to produce the dramatic cantilever over the covered play area. Here there are no columns for children to collide with. Internally the irregular spaces fill the section and there is lightness which contrasts with the sombre exterior. Ancillary spaces are playfully developed with child level windows and niches for sinks and worktops.

This building poses questions to its neighbour about the direction that main stream school design has taken over the past half century or so. Not the least of these is the orthodoxy of the rectangular classroom.

 

 
 
Top of page