Centre for Competitive Creative Design

Centre for Competitive Creative Design

entre for Competitive Creative Design, exterior

Architect: Niall McLaughlin Architects

Client: Cranfield University

Photographer: Nick Kane


C4D is a building of two halves, split horizontally just below the eaves.

The lower half is a rationally planned box centred around a main teaching space that has a large uninterrupted view of the airfield. This is then supported by a series of meeting rooms, offices and storage areas - simple timber cladding and simple details.

The top half, however, could not be more different - a complex juxtaposition of beams and roof planes that seem unquestionably aeronautical and appear to be part bi-plane and part aircraft hangar. It uses north light as the excuse but is undoubtedly fuelled by imagination. Every junction is an expedition of diagonal geometry in both plan and section, and given the right conditions might easily fly.

 
 
Top of page