Millfield House Visitors Centre

Millfield House Visitors Centre

MHouse04H(c)IonaOwen

Architect: Mosedale Gillatt Architects Ltd

Client: Newcastle City Council

Photographer: Iona Owen


The visitor’s centre sits at the focal point of Jesmond Dene’s linear park which has served generations of visiting families.

From every approach the new building is a well considered response to the park: forms, colours, textures and volumes establish a consistent narrative with the complementary pieces within the scheme such as a footbridge and an animal shelter. The most striking example is the playing off of the thin corten verticals of the structure of the bridge against the curved timber cladding of the upper floor of the visitors centre.

The Sedum roof and rainwater collection systems announce the building’s environmental credentials but the real magic is in its relationship with the existing building and the events that take place in the park.

 
 
Top of page