The Houl

The Houl

The Houl, Simon Winstanley Architects, Andrew Lee

Architect: Simon Winstanley Architects

Client: Simon Winstanley

Photographer: Andrew Lee


This elegant timber-clad, single storey ‘long house’ is set into its hillside setting, commanding long views over the River Ken valley to the Rhinns of Kells. Principal accommodation sits within a steel-framed structure below a standing seam zinc roofscape which is cantilevered on all sides for visual effect and to create additional sheltering.

The roof plane follows the line of the hillside, reducing the building’s impact. Walls are highly insulated timber framed panels clad in cedar weatherboarding. The house achieves a zero carbon rating through its incorporation of high levels of insulation, heat recovery ventilation, an airsource heat pump and a wind turbine. With immaculate detailing this home feels particularly light and spacious.

 
 
Top of page