Zero Carbon House

Zero Carbon House

ZeroCarbonHouse08H(c)MartineHamiltonKnightgallery

Architect: John Christophers

Client: John Christophers

Photographer: Martine Hamilton Knight


This is not for the architecturally faint-hearted. Past winner of the RIBA Sustainability Award for a house made of cob walls in Worcester, and director of Associated Architects, John Christophers has transformed an existing end of terrace house into a ground-breaking carbon-neutral family home of rare quality using low energy materials and environmental systems.  

It is thought to be the UK’s first house to achieve level 6 of the Code for Sustainable Homes – seven years ahead of the government’s target date - in fact, thanks to its use of solar thermal and PV panels and a heat recovery system the family did not need to light the wood burning stove throughout an extremely cold winter. There are other Level 6 sustainable homes including the demonstration Kingspan Lighthouse at the BRE’s Innovation Park near Watford, but this is the first such conversion of an existing house to be lived in. 

The project involved the conversion and extension of a two bedroom redbrick semi-detached Victorian house into a four bedroom dwelling with a studio loft. It extends upwards and outwards: upwards to catch sunlight which had been blocked by a taller neighbouring house, sideways to create more space for family life and for meditation – the top floor is a tranquil open plan space with remarkable views back to Birmingham city centre.

The original 1840 brick house is preserved more or less intact, though internally the volumes have been adjusted. Outside mature ash trees in the garden. Integration with the surroundings is important, and the design takes account of the neighbouring architecture. 

The neighbours love it, particularly the cheery field of sunflowers crammed into the tiny front garden. The front and rear elevations are in startling contrast: the front comprises the largely unaltered end of terrace house and an infill of timber and render cubist boxes; the rear is almost Corbusian in its simple use of white render and multi-colours on the deep reveals. Internally the dark pink baked clay floors, re-cycled timber, exposed brick and unpainted lime render give an earthy, womb-like warmth to the house. 

Although externally it has a completely different character from the rest of the area the Zero Carbon House adds to the urban streetscape. It is full of quirky, delightful and well-considered details and is a robust and thoughtful design of exceptional quality. In its first nine months of occupation the energy performance has outstripped even John Chistophers’s high expectation. This project shows that energy efficiency does not mean compromising architectural space. 

The Times wrote glowingly of the house, with their property writer Ruth Bloomfield declaring: 'I have seen the future – and it’s in Birmingham.'

 
 
Top of page