The Velodrome

The Velodrome

The Velodrome, exterior

Architect: Hopkins Architects

Client: The Olympic Delivery Authority

Photographer: Richard Davies


Quietly located to the north of the Olympic masterplan, the Velodrome exudes an aura of elegance and simplicity. The very form of the building signals the track: a continuous, sinuous shape that seems to explain the movement of the event itself.

The building is made of three elements: the concourse, the plinth and the roof. The glazed concourse separates the curve of the larch-clad roof soffit and the concrete and landscaping of the plinth. The plinth contains all the service areas and the entrance. The cable net roof seems to hang in space detached from the ground, sitting low over the track, adding drama and focus to the event.

The building is a consummate exercise in a simple idea, beautifully, efficiently and gracefully carried out.

Hopkins Architects won an RIBA Competition to design the Velodrome.

 
 
Top of page