Changing the face of London Underground

Sudbury Town

Sudbury Town underground station, elevation

Architect: Charles Holden (1875-1960) for Adams Holden & Pearson
Copyright: TfL from the London Transport Museum collection


As the prototype for the Piccadilly line extension stations, Sudbury Town was a major step forward in Holden's Underground design work. A rectangular, elevated box with large windows formed the ticket hall, with extended wings either side housing the station buffet, waiting rooms and staircase leading to the footbridge. The distinctive, flat overhanging roof led Holden to describe his design as 'a brick box with a concrete lid'. Despite being marked as the 'experimental station', Sudbury became the template for many other Underground stations built during the 1930s.
 
 
Top of page