2012

  News feeds  RSS

RIBA announces shortlists for two special architecture awards

Date:

13 September 2012

Press office contact:

Beatrice Cooke
T: +44 (0)207 307 3813
E: beatrice.cooke@riba.org

The Royal Institute of British Architects (RIBA) today announces the shortlists for the Stephen Lawrence Prize - an award that recognises fresh talent and smaller construction budgets - and the RIBA Client of the Year Award to honour the role a good client plays in the creation of fine architecture.

Drawn from RIBA award-winning buildings presented earlier this year, the winners of both special awards will be announced at the RIBA Stirling Prize Dinner on Saturday 13 October 2012 in Manchester.

The Stephen Lawrence Prize, sponsored by the Marco Goldschmied Foundation, rewards the best examples of projects that have a construction budget of less than £1 million. The prize, set up in memory of the teenager who was setting out on the road to becoming an architect when he was murdered in 1993, is intended to encourage fresh talent working with smaller budgets. The judges are: architects Phil Coffey, Marco Goldschmied and Doreen Lawrence. The winner receives £5000.

The 2012 shortlist is:

  • Hill Top House, Oxford (private house) by Adrian James Architects
  • Kings Grove, London SE15 (private house) by Duggan Morris Architects
  • Hill House, Kent (private house) by Hampson Williams Architects
  • The Dellow Day Centre, London E1 by Featherstone Young
  • The Marquis Hotel & Restaurant, Dover by Guy Hollaway Architects

The RIBA Client of the Year award, supported by the Bloxham Charitable Trust, honours the key role that a good client plays in the creation of fine architecture. The judges consider clients of the year’s RIBA award-winning schemes but take into account a track record of previous successful commissioning, particularly where this has led to earlier RIBA Awards.

The 2012 year’s shortlist is:

  • Living Architecture for Blancing Barn, Shingle House and Dune House
  • Manhattan Lofts – St Pancras Chambers
  • Olympic Delivery Authority and LOCOG – Olympic Stadium, Velodrome, Primary Substation
  • Argent – Phase 1 Granary Complex
  • Wakefield Council for Castleford Project, Sandal Magna School and Hepworth Wakefield

The Architects’ Journal is media partner for the RIBA Awards and special awards and trade media partner for the RIBA Stirling Prize. The Observer is national media partner for the RIBA Stirling Prize.

ENDS

Notes to editors

  • For images, interviews and more information about the RIBA special awards please contact Beatrice Cooke at the RIBA on 020 7307 3813; or beatrice.cooke@inst.riba.org
  • Images for the Stephen Lawrence Prize shortlist can be downloaded here: https://www.box.com/s/n3ik9dmtp31set8k6lfa
  • The RIBA Awards have been running continuously since 1966 and are judged and presented locally. No matter the shape, size, budget or location, RIBA Award winning schemes set the standard for great architecture all across the country. RIBA Awards are for buildings in the UK by RIBA Chartered Architects and RIBA International Fellows. Winners are considered for the RIBA Stirling Prize.
  • Stephen Lawrence Prize judges citations:  

Hill Top House, Oxford

Architect: Adrian James Architects

Client: Private

Contractor: Carter Construction

Consultants: Baqus Sworn King, Price & Myers

Contract Value:confidential

Date of completion: August 2011

Gross internal area: 180 sq m

The architects describe this scheme as ‘an essay in concrete for clients who relish the uncompromising ascetic quality of the material’. The four level house follows a rigorous plan with double volume corridors either side of a circulation and services core. Despite the small footprint, the abiding impression is one of space flowing in all directions.

The construction employs large precast panels for the party walls. This enabled the main structure to be built very quickly. Altogether a tour-de-force in urban residential design.

Kings Grove 16A Kings Grove, London SE15

Architect: Duggan Morris Architects

Client: Confidential

Contractor: ME Construction

Structural Engineer: Lyons O'Neil

Gross Internal Area: 140 sq m

Contract Value: confidential

Cost per Sq m: £2,285

Occupation Date: July 2010

This is a taut, exemplary response to the development of a landlocked site: an intelligent house built by an architect couple for themselves.The site, reached by a narrow lane, is contained by back gardens.

The house demonstrates a highly disciplined attention to detail in the design and the immaculate quality of the construction. All fitting-out responds absolutely to the brick module of the enclosure. A simple palette of materials is employed - exposed brickwork, oak storage wall panels, stairs and flooring and dark stained timber framed bespoke glazing. There is a playful use of brass in the glazing trim and the taps, and more play in the pink flesh coloured shower interiors.

Hill House, Kent

Architect: Hampson Williams Architects

Client: Private

Contractor: Qube Special Projects

Structural Engineer: Webb Yates Engineers

Services Engineer: Eng Design

Contract Value: confidential

Date of completion: February 2012

Gross internal area: 335 sq m

The brief called for a house that reflected the environmental sensitivities of the client, was contemporary in design, honest in its expression both of form and material and rooted in place. As with all private houses the type of spaces and their arrangement is intensely personal, and the design process sought to be open, collaborative and flexible.

The house was conceived as a primarily timber construction. By using re-cycled excavation material as a retaining wall the carbon footprint was kept low and the project on budget. The beautifully crafted all plywood interior creates a simple, serene series of interconnected spaces. The ambitious in-situ welded steel stair is a dramatic sculptural element contrasting with the warmth of the plywood surrounding it on all sides.

Dellow Day Centre 82 Wentworth Street, London E1

Architect: Featherstone Young

Client: Providence Row

Structural Engineer: Conisbee

Environmental Engineer: FES (Future Energy Surveys)

Quantity Surveyor: Burke Hunter Adams

Contractor: John Perkins Projects

Gross Internal Area: 366 sq m

Contract Value: Confidential

Occupation Date:November 2011

The Marquis Hotel & Restaurant Alkham, Dover, Kent

Architect: Guy Hollaway Architects

Client: Private

Contractor: GSE Design and Build

Structural Engineer: A J Locke Consulting Engineers

Services Engineer: Bryant and Reina Group

Contract Value: private

Date of completion: November 2011

Gross internal area: 235 sq m

Previously refurbished by the same architects, due to the success of the Grade II Listed restaurant ‘The Marquis’ has now been extended to provide additional hotel rooms, improved staff facilities and an enlarged kitchen.

The new building ties into its surroundings with the use of locally sourced flint and Kent Peg Tiles reclaimed from the demolished cottage that used to be on the site. A sedum roof also meshes it into the landscape. A fine example of good architecture engendering business success.

  • The Observer, published by Guardian News & Media, is the world's oldest Sunday newspaper. It is celebrated around the world for its journalistic excellence, liberal values and vigorous campaigning across a wide range of issues www.observer.co.uk
  • For more information on The Architects’ Journal visit www.architectsjournal.co.uk
  • The Royal Institute of British Architects champions better buildings, communities and the environment through architecture and our members. www.architecture.com  

 

Top of page