Central Signal Box, Switzerland

Central Signal Box
 

The Signal Box at Basel Station contains electronic apparatus to regulate the signals for trains arriving at and leaving the station. The concrete structure is wrapped with copper strips, allowing a glimpse of the equipment contained within. The copper also acts as a lightning conductor to protect the sensitive equipment from a lightning strike. The concrete core is wrapped with approximately 20 cm-wide copper strips, that are twisted at certain places in order to admit daylight. Pressed between the bridge and the street, the signal box's ground plan is stipulated by a trapezoid-shaped area cut out by the railroad tracks. This shape is completed, in a gradation throughout the floor levels, into a rectangle. The project was completed in 1997.

 

  
×