Highfield House

Highfield House

Main Image

Scheme name: Highfield House
Architect: Lathams
Client: The University of Nottingham (Client of the Year)
Photographer: Martine Hamilton Knight

The brief called for the conversion and extension of the historic former Vice Chancellor’s Residence (and previously home to the university’s benefactor Jesse Boot) into accommodation for the expanding Education Faculty. The resulting composition is greater than the sum of its parts, combining old and new elements with grace and subtlety.

The small project employs a very light touch in the renewal of both the interior and exterior of the main house, to the substantial re-modelling of the historic garage and coach-house buildings, as well as in the restoration of the garden and its walls. The approach is matched in the new enclosed cloister and glazed link and in a new-build block. The resultant suite of interior and exterior spaces is consistently thoughtfully planned, and pleasantly realised.


Contractor: Robert Woodhead

Structural Engineer: Price & Myers

Services Engineer: DH Squire Consulting Engineers

Date of completion: 24.9.2012

Gross internal area: 1677 sqm

Top of page