Filling Station, King's Cross

The Filling Station

FillingStation_01(c)LukeHayes-ExteriorDetail

Practice: Carmody Groarke
Client: Argent Estates / Bistrotheque
Photographer: Luke Hayes

The ambition for the project was to create a temporary use for the site – a corner of the Kings Cross lands currently under phased re-development by client Argent. The small structure accommodates an events space facing the Regents Canal, a diner-style restaurant and a marketing suite.

The architects came up with the idea and with restaurateur Bistroteque pitched the idea to Argent. A reduction in height of an existing wall between the site and the canal was key to unlocking the site.

A backlit perimeter screen is used to soften an awkward tight corner opening out on to an open public space overlooking the canal. The history of the site remains in the form of the old filling station canopy relic, thus embracing the slow transition of temporary to permanent.

Winner of RIBA London Small Project Award


 
Top of page|