Private House, Ulcombe

Private House, Ulcombe

Scheme name: Private House
Practice: Hampson Williams Architects
Client: Private
Photographer: Tim Soar

The brief called for a house that reflected the environmental sensitivities of the client, was contemporary in design, honest in its expression both of form and material and rooted in place. As with all private houses the type of spaces and their arrangement is intensely personal, and the design process sought to be open, collaborative and flexible.

The house was conceived as a primarily timber construction. By using re-cycled excavation material as a retaining wall the carbon footprint was kept low and the project on budget. The beautifully crafted all plywood interior creates a simple, serene series of interconnected spaces. The ambitious in-situ welded steel stair is a dramatic sculptural element contrasting with the warmth of the plywood surrounding it on all sides.