The Hepworth Wakefield

montage 3
The Hepworth WakefieldDesigned by David Chipperfield Architects, The Hepworth Wakefield is the city's new art gallery exploring the work of major contemporary artists.

With over 1,600 square metres of light-filled gallery spaces, The Hepworth Wakefield is the largest purpose-built exhibition space outside London. The gallery brings together work from Wakefield's art collection, exhibitions by contemporary artists and rarely seen works by Barbara Hepworth.

With a café, shop, learning studios, conference venues and administrative offices downstairs there are also ten galleries of varying sizes to explore.

In designing The Hepworth Wakefield, David Chipperfield Architects responded imaginatively to the gallery's waterfront setting. The building complements the scale and form of the existing industrial buildings and, like them, appears to rise out of the River Calder.

The gallery's location on the river's edge also allows it to apply new forms of renewable energy by sourcing the majority of its heating and cooling from the river's flow. The gallery's façade has been constructed of pigmented concrete, which was created in-situ. This gives the building a sculptural appearance, which echoes the shapes and forms in many of Barbara Hepworth's sculptures.

Awards

The Condé Nast Traveller 5th Annual Innovation & Design Award 2011

Wallpaper Design Award 2012

Civic Trust Award 2012 - Special Award

RICS Project of the Year 2012

RIBA Regional Building of the Year Award 2012

Visit our YouTube channel to hear more about RIBA Competitions involvement in the process. 

Top of page