2015 RIBA Stephen Lawrence Prize shortlist announced

The Royal Institute of British Architects (RIBA) has today (Thursday 3 September) announced the shortlist for the 2015 Stephen Lawrence Prize.

The prize, set up in memory of the teenager who was setting out on the road to becoming an architect when he was murdered in 1993, and sponsored by the Marco Goldschmied Foundation, is intended to encourage fresh architecture talent and reward the best examples of projects that have a construction budget of less than £1 million.

A South London house built around a pear tree; a fishing hut in Hampshire; a seaside stage and shelter in West Sussex; a ‘living laboratory’ built from rubbish in Brighton; a converted eighteenth-century threshing barn in Kent; a Wiltshire garden retreat and a low-energy house in Somerset feature on the shortlist:

  • Acoustic Shells, West Sussex by Flanagan Lawrence
  • Ancient Party Barn, Kent by Liddicoat & Goldhill LLP
  • Brighton Waste House, East Sussex by BBM Sustainable Design Ltd
  • Dundon Passivhaus, Somerset by Prewett Bizley Architects 
  • The Fishing Hut, Hampshire by Niall McLaughlin Architects
  • Myrtle Cottage Garden Studio, Wiltshire by Stonewood Design
  • Pear Tree House, London by Edgley Design

Stephen Lawrence Prize founder Marco Goldschmied said:

“I am particularly impressed with the diversity of the projects shortlisted for this year’s RIBA Stephen Lawrence Prize. Each has been expertly designed to work with rather than against the constraints of the site, whether rural or urban. The shortlist proves that brilliant architecture can be executed on a smaller budget and clearly demonstrates the ingenuity of the profession today. We very much look forward to selecting this year’s winner.”

The winner of the 2015 Stephen Lawrence Prize will be announced at the RIBA Stirling Prize party on 15 October at the RIBA in central London.

The judges are Baroness Lawrence of Clarendon, Doreen Lawrence CBE the mother of Stephen Lawrence, Marco Goldschmied, RIBA Past President and Founder of the Marco Goldschmied Foundation, which established the Stephen Lawrence Prize in 1998 and Murray Kerr, founder of Denizen Works, which won the Stephen Lawrence Prize in 2014.

The Architects’ Journal is media partner for the RIBA awards, including the Stephen Lawrence Prize, and professional media partner for the RIBA Stirling Prize. The RIBA Stirling Prize is sponsored by Almacantar.

ENDS

Notes to editors:

1. For further press information please contact Callum Reilly in the RIBA Press Office callum.reilly@riba.org or 020 7307 3757

2. Previous winners of the RIBA Stephen Lawrence Prize include House No.7 by Denizen Works (2014); Montpelier Community Nursery by AY Architects (2013); Kings Grove by Duggan Morris Architects (2012); St Patrick's Primary School Library and Music Room by Coffey Architects (2011); Artist’s House by Gumuchdjian Architects (2010); El Ray by Simon Conder Associates (2009); Sackler Crossing by John Pawson (2008); Wooda by David Sheppard Architects (2007) and Wrap House by Alison Brooks Architects (2006).

3. The Royal Institute of British Architects (RIBA) champions better buildings, communities and the environment through architecture and our members. Visit www.architecture.com Follow @RIBA on Twitter for news and updates www.twitter.com/RIBA

4. Almacantar is a property investment and development company specialising in large-scale, complex investments in Central London, with the potential to create long-term value through development, repositioning or active asset management. Since launching in 2010, Almacantar has acquired a number of prime assets with untapped potential in the heart of London, including: Centre Point, Marble Arch Tower, CAA House, 125 Shaftesbury Avenue and One and Two South Bank Place. www.almacantar.com For further information please contact: Finsbury +44 (0)20 7251 3801 Faeth Birch

5. For more information on The Architects’ Journal visit: www.architectsjournal.co.uk 

6. The judges’ citations for each building follow:

Acoustic Shells by Flanagan Lawrence

The Acoustic Shells were a community led project, and extra care was taken to ensure its accessibility and that all of the community could benefit from the new facilities. These measures include: simple level access to both stage and shelter from both the beach side promenade and the coach drop off; enhanced acoustics for the bandstand; 100% auditoria access for wheel chairs via ramped access from the coach and car park; and that the new facility is a clear visual landmark on the promenade, a meeting point, and social hub.

Ancient Party Barn by Liddicoat & Goldhill LLP

Set in an Area of Outstanding Natural Beauty, the 18th Century threshing barn, dairy and stables are a prominent feature from the North Downs Way. To maintain the barn’s brooding presence - and to provide security and a sense of protection from rolling Channel mists - the barn is usually kept in a closed state. However, industrial-scale kinetic mechanisms create openings that address key views into the countryside.

Brighton Waste House by BBM Sustainable Design Ltd

From a distance this looks like an ordinary contemporary town house. However when one gets nearer and sees carpet tiles used as wall cladding, it becomes clear this is a project with an interesting agenda. More than a space to live, work and play in, the house is a collective of experiments in which students learn by application the ways whereby recycled materials can be used in construction.

Although not immediately obvious, the design process and personal stories behind each wall, piece of furniture and light fitting are simply fascinating. It is a project that will never be fully resolved, will have a continually evolving brief and will always be full of activity, thanks to a dedicated team of supporters. Some of the experiments are extraordinary: from old toothbrushes used as insulation to old carpet tiles used as rain-screen cladding. This project cleverly breathes new life into objects and materials that would normally be discarded.

The Brighton Waste House has sufficient scientific integrity to be taken seriously by the construction industry and just enough political clout to influence recycling policy. It is clear this interesting project will continue to question important issues of recycling that affect everyone.

Dundon Passivhaus by Prewett Bizley Architects

Dundon Passivhaus is an extraordinarily understated and unpretentious building set in a beautiful rural landscape.

It is a substantially self-build project by the architect for his family’s occupation, designed and built to Passivhaus standards but with the scope to open windows as you would in any conventional building.

Entering the house you are greeted with a forest of internal timber cladding. Large sliding folding windows ensure that every ounce of the view penetrates the space. An introverted living room has large log burners providing heating and hot water to supplement the solar thermal on the roof and a MVHR system.

The garden houses a 4,500 litre rainwater harvesting tank. The walls are super-insulated using recycled paper. The internal carpentry, joinery and other features all beautifully detailed and crafted.

The Fishing Hut by Niall Mclaughlin Architects

The primitive hut has a long anthropological pedigree as well as an architectural one. This is a sophisticated primitive hut, worthy of Murcutt or Leplastrier but set not on the edge of the Bush but on a Hampshire lake, close by chalk-filtered streams providing watercress beds and fishing.

The timber-framed and clad construction on galvanised supports hovers over the lake, intended as a retreat for fishermen and a place for the owner’s family to unwind. 

But it as much about time passing as it is about fishing: crafted slatted timber panels which allow the building to ‘hunker-down’ in the winter, open up in the spring to become delicate brises soleils. Timber framed glass screens slide away. Within a few moments in time a solid building is transparent.

Myrtle Cottage Garden Studio by Stonewood Design

This small discreet building serves as a space to work, sew, play guitar and sleep in.

It is built into the side of a steep hill below an accessible, flat, sedum roof perforated with flat roof-lights. Whilst modest in scale, it possesses a clear and positive presence.

Beautifully and impeccably detailed and crafted inside and out, it is clad entirely in patinated copper sheet externally and lined in vertical oak boarding internally, with limited areas of polished copper. Rough sawn timber panels with crafted recessed handles open up to reveal storage.

Further investigation unearths a compact copper-clad bathroom lit by a carefully located roof light. To the rear a top-lit seating area provides an atmospheric moment in which to pause from the daily grind.

Pear Tree House by Edgley Design

A planning requirement for a single dwelling on this large back land site has effectively tamed the developer instinct to maximise the value of the site with a multi-unit scheme and freed the architect/client/developer to build this extraordinary family home. The accommodation wraps around an old pear tree that was literally excavated from the rubbish strewn site and has formed the primary generator for the plan.

The sequence of living spaces on the ground floor is experienced as a gently stepping promenade through a garden, the plan and section have been resolved to give an interesting spatial layering, and glimpses up through first floor roof lights increase the sense of space. It feels that the building is the result of sculpting out a sequence of internal spaces perhaps heightened by the in-situ concrete ground floor construction. First floor rooms are sky-lit timber boxes with controlled views out, externally simple black cladding panels with aluminium mullions break up the upper volumes and organise windows.

It is hard to believe this is a self-build project developed in on site with friends helping to build. The construction is immaculate and details careful considered and executed. Materials that in other hands could feel opulent are balanced with everyday finishes to achieve an unprecious interior: a deeply innovative and well-crafted composition that is spatially and materially rich, and yet feels wholly comfortable and domestic in nature.

 

Posted on Thursday 3rd September 2015
×