BETA We use cookies to improve your experience. By using architecture.com you agree to our terms of use and use of cookies. This is a new RIBA online service. We would like to hear your feedback .

Find an architect

Throopside Avenue

Bournemouth

Project Details

£50,000 to £99,999

New Build

Practice

Look Architecture

2 The Courtyard , Newbury Court , Newbury , GILLINGHAM , Dorset , SP8 4QX

The brief was for a new extension and remodeling to an existing house situated within Throop village. We designed the rear contemporary extension to replace an existing conservatory so to allow the kitchen to be moved from the front of the house to the rear. This involved remodeling the interior to also allow the dining area to be moved to the extension area overlooking the garden. The extension was structurally supported using a Glulam timber portal frame and free spanning timber ridge beam. This was designed to make a feature out of the structure when seen from the inside. The walls were constructed as a timber frame and were highly insulated for thermal and acoustic efficiency. Concealed LED lighting was detailed to sit in a recess to the vaulted ceiling line. A powder coated aluminium secret gutter system was incorporated into the top of the walls, and the building was clad in Siberian Larch and natural slate.