BETA We use cookies to improve your experience. By using architecture.com you agree to our terms of use and use of cookies. This is a new RIBA online service. We would like to hear your feedback .

Find an architect

Goldsmith Street

Project Details

£10m to £49.99M

New Build

Practice

Mikhail Riches

15-29 Windsor Street , London , N1 7QG , United Kingdom

The city of Norwich held an international RIBA Competition in 2008 to select architects and the right scheme for the site, which Riches Hawley Mikhail won. The original intention was to sell the site to a local housing provider / housing association with the scheme and the design team agreed beforehand. The development had been on hold since the financial crash. However, the City has now decided to develop the site itself, without a housing association or development partner. With approximately 100 new homes being provided, with about 50 individual houses, and 50 flats, this represents a significant new departure for the City. The design seeks to re-introduce streets and houses in an area of the city which is otherwise dominated by 20th century blocks of flats. The popular Golden and Silver Triangles, areas of highly desirable late 19th century terraced housing, is within 5 minutes’ walk. Existing green links are to be reinforced with a landscape scheme which extends beyond the boundaries of the site to include local roads and a park. Street widths are intentionally narrow at 14m, emulating the 19th Century model. Parking is on street and a 20mph speed limit is to be applied. A shared ‘alley’ encouraging small children’s play and communal gathering is accessible from back gardens – a secure place which only key holders (residents) can access. This is a Low Carbon scheme, where all houses and flats face South and are on target to achieve full ‘Passivhaus’ Certification. We understand this would be the largest social housing scheme in the UK to achieve Passivhaus. The design seeks to provide sunny, light filled homes with very low fuel bills of approximately £150 per year. In the main these properties will be socially rented. Our scheme is dense and low rise. We provided many more houses than other schemes, which were mainly flats – thus better values from the site. Future maintenance has been minimised by designing flats whereby every flat has a front door onto the street, with its own staircase and lobby at street level – designing out all internal common parts. Mostly two storeys, houses are given the occasional dormer to provide a third bedroom. Most of the principle rooms, face south. Generous kitchen / dining rooms form the heart of each house. With the aspiration for the project to address the adjoining areas where appropriate, two small sites on both Exeter Street and Midland street are to be included in the overall development to strengthen key existing connections.