BETA We use cookies to improve your experience. By using architecture.com you agree to our terms of use and use of cookies. This is a new RIBA online service. We would like to hear your feedback .

Find an architect

Stockgrove house

Buckinghamshire

Project Details

£3m to £4.99M

Sited in Greenbelt land, New Build

Practice

Nicolas Tye Architects Ltd

The Long Barn Studio , Limbersey Lane , Maulden , BEDFORD , Bedfordshire , MK45 2EA

A replacement dwelling within Greenbelt and Area of Special Landscape Value our proposal is designed to maintain the important features of the existing site, allowing the residents to integrate with their surroundings, reflecting the topography of the site right through to the functional layout of the dwelling, and maintaining the mature landscape so it can continue to thrive. The new design steps down with the fall of the site and uses this level change in conjunction with the modularization of the house to create more intimate areas which emphasize and echo the topographical context of the site. It is proposed to use white render, timber louvres and elegant glazing systems that respond to the building’s surroundings, blurring the division between inside-andout, whilst also creating light modernist forms that add to the character and architectural appearance of the proposal. In terms of addressing issues of sustainability, we would look to utilize locally sourced materials and carefully consider our selection of construction materials, going as far as using natural paints and stains both internally and externally. In addition, by investigating the integration of heat pumps, rainwater harvesting and grey water recycling systems, we are further aiding the provision of an energy efficient and environmentally friendly scheme. We have created for our client, a building of high quality design and architecture to form a fresh modern single dwelling that respects the sensitive nature of the area and brings back a coherent layout integrated with the site while presenting a modern but timeless design concept.