BETA We use cookies to improve your experience. By using architecture.com you agree to our terms of use and use of cookies. This is a new RIBA online service. We would like to hear your feedback .

Find an architect

Cortworth Road

Sheffield

Project Details

Alteration to existing property

Practice

Paul Testa Architecture

283 Glossop Road , Sheffield , S10 2HB , United Kingdom

Andy and Jodie asked us to transform their dark and dated four-bedroom house into a larger, modern family home. One they could enjoy for many years to come. We worked closely with Andy and Jodie to design a new layout that would create the inviting family environment they have always dreamed of. It was important to remove the dark and disconnected spaces to create a lighter, open-plan space with a modern aesthetic. With this in mind, the centrepiece of the house is a fantastic double-height entrance that floods the house with light. It gives added functionality with built-in storage on the ground floor, and on the first floor, there is an open study area for the whole family to use. Stylish wood cladding, new render and grey aluminium windows and doors will update the overall appearance and compliment Andy and Jodie’s new colour palette. Increased insulation and air-tightness with high-performance windows and doors will make the home more comfortable to live in. At the rear, a new extension will house a much larger kitchen, dining space and playroom – the essential components to any family home. This space, which will undoubtedly become the heart of the home, is connected so that they can keep an eye on their young family and also provides stunning views of their extensive garden. As an active family, they’ll also be able to make the most of their patio in summer and enjoy spending time outside together. Andy and Jodie now have an extra bedroom for guests to stay, along with a new master bedroom and en-suite for themselves. We also upgraded their youngest child’s bedroom, which was previously small and cold, doubling it in size for her to enjoy as she gets older. To the side of the house, we designed a generous utility room and WC, which was an important addition in order for Jodie to run the family home. We have enjoyed managing every stage of the project from design through to making regular site visits. We’re in touch with Andy and Jodie on a regular basis, keeping them updated on progress with plenty of photos. As their first point of contact, we’re always on hand to deal with any issues and answer any questions to give them peace of mind. “We didn’t think twice about working with Paul and the team after seeing the new extension they created for a friend’s period property in Norfolk. It was modern and simple, yet striking. Before working with PTA, we had a 1960s house that was still stuck in the 60s! It was dark and dated with an ineffective heating and plumbing system.” - Andy & Jodie