BETA We use cookies to improve your experience. By using architecture.com you agree to our terms of use and use of cookies. This is a new RIBA online service. We would like to hear your feedback .

Find an architect

St Peter's Avenue

Cheshire East

Project Details

£100,000 to £249,999

Practice

Poulter Architects

Suite 20 , 61 St Petersgate , Stockport , SK1 1DH , United Kingdom

The Existing Dwelling The existing dwelling is a 2 bedroom brick bungalow on a good sized plot. It is T shaped in plan with a pitched roof in clay tiles that have now turned grey. Three small extensions have been built at its extremities which have flat felt roofs. A modern UPVC conservatory has been added to the rear. The brickwork has all been painted white with a black plinth band at the base. Externally there is a garage/store with a clay tile pitched roof, behind which is a store building with a fibre cement pitched roof. Both buildings are painted white with a black plinth band to match the dwelling. The Proposals. Our key design drivers have been. • To create a modern and flexible low carbon family dwelling of lasting quality. • To reuse as much of the existing fabric of the bungalow as possible cloaking it in insulated render to improve its thermal performance. • To respond to the variety of architectural styles, materials and forms in the immediate vicinity and create an architectural language that mediates between, them without reverting to pastiche. • To enhance the existing landscape and improve the definition of the front boundary. The proposals involve • The demolition of the existing conservatory, the northern extension and part of the garage. • Building a second storey over the northern portion with a gable fronting St Peters Avenue, roofed with a new grey slate roof (man made) • Re-roofing the southern portion with a new grey slate roof (man made). • Alterations to the layout and window positions of the ground floor. • Cloaking the whole building in a unifying white render. • A new 2 storey Cheshire brick bay at the entrance of the dwelling. • New high performance windows throughout. • Solar Panels to the roof. • A new Cheshire brick frontage to a double garage with a new flat roof. • A new garden room at the rear. • New front boundary treatments including brick panels, piers and gates at both the vehicular and pedestrian entrances, a new privet hedge and a new timber fence. • Reworking of the existing hard and soft landscaping including better defined footpaths to entrances, extending the area of lawn, new decked areas to the rear and extending and reshaping the existing planted beds to integrate with the new layout.