BETA We use cookies to improve your experience. By using architecture.com you agree to our terms of use and use of cookies. This is a new RIBA online service. We would like to hear your feedback .

Find an architect

Vertical Living

Project Details

Within a Conservation Area

Practice

Scenario Architecture

Scenario Architecture , 10a Branch Place , London , N1 5PH

Our clients for this Georgian house wanted to create a rear extension and completely renovate the lower ground and ground floors. One of the main challenges for this project was the narrow floor plan, only 4.4M wide. The lower ground floor had to house a new kitchen, sitting area and dining area without feeling like a long and narrow sequence. The structure and size of this house made us utilise every little corner of the lower ground floor. Space under the stairs was maximised, we created built-in furniture against the walls and a large part of the roof was glazed to emphasise the sense of width whilst also allowing light to penetrate the interior rooms. The exterior design is of modest proportions respecting the conservation area and the continuity of the rear facades of the terrace.