Dawson's Heights

Dawson's Heights

One might call Dawson’s Heights, Kate Macintosh’s housing scheme for Southwark Council, completed in 1972, ‘Daunting Heights’. As you approach from the north, its fortress-like structure appears quite intimidating. But this was never her intention. Like an Italian hilltop town, there is an element of enclosure, almost protection in the estate’s central court. A significant influence was Macintosh’s home city of Edinburgh. She wanted to exploit the drama of the hilltop location, not just for the residents, but also for the surrounding area. As Kate herself said in a 2017 interview ‘south London is pretty monotonous’ (compared to Edinburgh). Anyone who has walked along Princes Street and looked towards the old town with its vertiginous tenements would appreciate the comparison she makes.

Composed of two ziggurat blocks, the design of Dawson’s Heights recalls a student project by Kate for an opera house in Edinburgh. Shortly before her appointment with Southwark, she had worked with Sir Denys Lasdun, who had just been chosen to work on the National Theatre, where she designed a small experimental theatre. She also acknowledges him as an influence. He came to give a lecture at Edinburgh School of Art when she was a student and she admired his flats at St James’s Place.

So, we can see these elements coming together at Dawson’s Heights. A dramatic site, built on the spoil heap of the Crystal Palace railway. Staggered blocks provide depth, height and outstanding views across north and south London. While access bridges link the two blocks at a lower level.

Accommodation comprises 296 dwellings ranging from one to four-bedroomed units, the latter confined to the lower maisonette blocks. All the apartments are split-level with generous balconies and wide access galleries, large enough for delivery trolleys. All the living rooms are designed to face south, with fully fitted kitchen / diners.

Several of the images below  featured in the exhibition Dawson's Heights: Hilltop Community at 66 Portland Place, between 29 November 2018 and 2 February 2019. This exhibition was created to complement the joint RIBA and V&A display, A Home for All: Six Experiments in Social Housing, which ran from 24 November 2018 to 30 June 2019 at the V&A Museum.

Feature by Suzanne Waters.

108601 items
RIBA4323Ray and Maria Stata Center for Computer, Information and Intelligence Sciences, Massachusetts Institute of Technology, Cambridge

 
RIBA4324Ray and Maria Stata Center for Computer, Information and Intelligence Sciences, Massachusetts Institute of Technology, Cambridge

 
RIBA4325Ray and Maria Stata Center for Computer, Information and Intelligence Sciences, Massachusetts Institute of Technology, Cambridge


RIBA4326Centennial Hall, Wroclaw

 
RIBA4327Centennial Hall, Wroclaw

 
RIBA4328Centennial Hall, Wroclaw


RIBA4329Centennial Hall, Wroclaw

 
RIBA4330Jay Pritzker Pavilion, Millennium Park, Chicago

 
RIBA4331Jay Pritzker Pavilion, Millennium Park, Chicago


RIBA4332Jay Pritzker Pavilion, Millennium Park, Chicago

 
RIBA4333Jay Pritzker Pavilion, Millennium Park, Chicago, at night

 
RIBA4334Scottish Parliament, Edinburgh: window seat in an office in the MSP Building


RIBA4335Scottish Parliament, Edinburgh: Debating Chamber

 
RIBA4336Scottish Parliament, Edinburgh: Tower 2

 
RIBA4337Scottish Parliament, Edinburgh: Garden Lobby


RIBA4338Scottish Parliament, Edinburgh: MSP Building

 
RIBA4339Scottish Parliament, Edinburgh

 
RIBA4340Wales Millennium Centre, Cardiff: the auditorium


RIBA4341Wales Millennium Centre, Cardiff: the auditorium seen from circle left

 
RIBA4342Wales Millennium Centre, Cardiff: the auditorium seen from the proscenium

 
RIBA4343Wales Millennium Centre, Cardiff: Diversions studio stage


RIBA4344Wales Millennium Centre, Cardiff

 
RIBA4345Wales Millennium Centre, Cardiff: the inscription Creu Gwir Fel Gwydr O Ffwrnais Awen/In These Stones Horizons Sing over the entrance

 
RIBA4346Wales Millennium Centre, Cardiff


RIBA4347Wales Millennium Centre, Cardiff

 
RIBA4348Wales Millennium Centre, Cardiff: the bar area

 
RIBA4349Wales Millennium Centre, Cardiff: the foyer


RIBA4350Wales Millennium Centre, Cardiff: the ticket desk / reception area

 
RIBA4351Wales Millennium Centre, Cardiff: a rehearsal space

 
RIBA4352Wales Millennium Centre, Cardiff: lighting grid over a studio space


RIBA4353Wales Millennium Centre, Cardiff: a rehearsal space

 
RIBA4354Wales Millennium Centre, Cardiff: the scenery street

 
RIBA4355Wales Millennium Centre, Cardiff: detail of the lettering and fenestration of the entrance dome seen from the bar area