Central Station, Piazza Duca d'Aosta, Milan: seating area in the Royal Pavilion

Coronavirus update: Our printing service continues to operate as usual, with framed and unframed prints available for delivery in normal timescales. We would like to reassure our customers that we are observing government advice on COVID-19 and adhering to all guidance and best practice.

RIBApix ref no RIBA40067
Architect/DesignerStacchini, Ulisse (1871-1947)
Artist/PhotographerORCH Orsenigo-Chemollo
CountryItaly
CityMilan
Subject Date1931
Image Date2004
ViewInterior
MediumDigital image
OrientationLandscape
Colour / B&W Colour
Credit ORCH Chemollo / RIBA Collections
Notes NOTES: The competition for the construction of this new terminus to replace the old central station (1864) was won in 1912 by architect Ulisse Stacchini. Construction proceeded very slowly after World War I and the project kept changing and becoming more complex. Mussolini, on becoming Prime Minister, wanted the station to represent the power of the Fascist regime, hence its monumental proportions. The station was inaugurated in 1931.

Subject tags

marble, stone, railway stations, entrance halls, seating