Finsbury Health Centre, Pine Street, Finsbury, London: the waiting area with furniture designed by Alvar Aalto

RIBApix ref no RIBA8704
Architect/DesignerAalto, Alvar (1898-1976)
Lubetkin & Tecton
Artist/PhotographerDell & Wainwright
CountryUK: England
CityLondon
Subject Date1938
Image Date1938
ViewInterior
StyleModern Movement
MediumNegative
Library ReferenceDWN7400
OrientationLandscape
Colour / B&W Black and white
Credit Architectural Press Archive / RIBA Collections
Notes NOTES: The Finsbury Health Centre was an attempt to rationalize the borough's health provision by providing on a single site a wide range of facilities, the needs of some of which could alter radically with time. Tecton's masterly solution to the complex circulation patterns such a multi-functional building entailed was hailed by architectural and medical critics alike as a prototype and a radical break with traditional health provision. The building is Grade I listed and was partly restored in the 1990s.

Subject tags

entrance halls, murals, health centres, seating, tables