Bourne Hill

BourneHillmontage
Bourne Hill OfficesDesigned by Stanton Williams, the Bourne Hill Offices for Wiltshire Council are a marriage of new build and the restored Grade II* listed Bourne Hill House

The new council offices combine a new building and the restored Grade II-listed Bourne Hill House. The new building has 2600 square metres of flexible, open-plan offices that enjoy generous views of the surrounding gardens.

Cost efficiency was essential to meet local authority budget requirements, while still achieving high-quality spaces with durable, low-maintenance materials. The design incorporates an integral low-energy strategy in order to achieve an 'excellent' BREEAM rating. A high-performance façade minimises heat loss and solar gain, but allows a high percentage of daylight through to minimise the need for artificial lighting. On the western façade external blades form a colonnade and are clad in Portland stone to reflect materials used in the refurbished listed building.

Bourne Hill House has been fully restored. It had been subjected to a series of detrimental additions, which have now been removed, reinforcing the architectural integrity of the house. On a sensitive site and within a historic city, the final design was achieved following an extensive process of consultation with the local community and with expert bodies including English Heritage.

Awards

RIBA Award 2011

SCALA Civic Building Year 2011 - joint winner

 

Top of page