BETA We use cookies to improve your experience. By using architecture.com you agree to our terms of use and use of cookies. This is a new RIBA online service. We would like to hear your feedback .

Find an architect

Hillside

Project Details

£100,000 to £249,999

Practice

Poulter Architects

Suite 20 , 61 St Petersgate , Stockport , SK1 1DH , United Kingdom

Context Hillside is an existing 1950s detached dormer bungalow sitting on a large steeply sloping plot. It benefits from expansive views to the south overlooking Chinley and the surrounding countryside. It is accessed from the north from Stubbins Lane which also forms the boundary with the Peak District National Park. Neighbouring dwellings are generally detached or semi detached of one or two stories, simply constructed with a dual pitch roof running front to back. These step down the slope of Stubbins Lane with small incremental changes to the eaves and ridge height and generally follow a consistant building line. The surrounding buildings are faced with a variety of materials including gritstone, reconstituted stone, pebbledash, render and brick. There are also a variety of roofing materials including concrete tiles, pantiles and slates. Proposal. The proposal involves the demolition of the existing bungalow and construction of a new 2 storey low carbon family dwelling. The existing substructure will be reused which means the front and side building line will be the same. At the rear the footprint extends further into the garden. The existing garage remains. The ground floor houses the main living spaces which open up at the rear to take full advantage of the views and step down the slope of the plot to make access into the garden easier. The first floor houses the bedrooms which are all accessed from a square landing. The scale and form of the dwelling respects those of it's neighbours with a simple dual pitch roof running front to back and an eaves and ridge line to the front elevation around the same level as the neighbouring Ash Lea. The asymetrical roof pitch provides a large south facing roof slope at the rear which is able to take full advantage of solar energy generation in the form of solar hot water and photovoltaics. Whilst the scale and form of the proposal respects its neighbours the facing materials and detailing provide a contemporary appearance. The ground floor is clad in a stone coloured insulated render that closely matches the colour of the local gritstone. The upper floor is clad in fibre cement slates which are similar in appearance to the natural slates seen around the locality. Windows are aluminuim clad timber with the distinctive rooflight window conbination and clipped eaves to the front elevation. These facing materials sheath a highly insulated and airtight building fabric which helps to reduce energy demand. The garage will be reroofed and rendered to match the new house. At the rear a timber decking structure provides an external space which is screened from the neighbouring property the Esses by a timber privacy screen. Integrated within this structure is a timber solar shading device that shades the south and east facing rear windows. The decking structure steps down to a gritstone patio which then leads down to the garden. In the garden the existing mature beech trees are retained within a lawned garden. An existing young tree that is too close to the building will be lifted and moved to a more appropriate location. At the front the driveway and footpaths will be repaved to provide an enlarged drive and level access into the dwelling.