IMPORTANT Some services are currently unavailable due to planned website maintenance | Read the RIBA's latest COVID-19 advice and information | Website terms of use and cookie statement

Devon Passivhaus

by McLean Quinlan

Client Private client

© Jim Stephenson

Presented with difficulty of placing a family home within the confines of a perceptively well maintained and grandly scaled walled kitchen garden, Devon Passivhaus plays the visual trick of apparently not being there at all.

The new wall could easily be the old, built in the same handmade rubbed red bricks using the same coursing and mortar. A wheelbarrow path of brick draws us to one of the garden’s axial doorways with the box bay window already suggesting more than a tool shed might lie behind. Once through we are in a secret garden of courtyards, comfortable domestic spaces, and picture framed views.

The layout is both pragmatic, intimate, and deliberately far away from the formality and deference of the working stately garden.

Internal Area 388.00 m²

Contractor Goulden & Sons

Quantity Surveyor / Cost Consultant Hosken Parks

Environmental / M&E Engineer WARM

Structural Engineer Airey & Coles

Passivhaus Certification Cocreate

© Nigel Dutt
© Jim Stephenson
© Jim Stephenson
© Jim Stephenson
© McLean Quinlan
© McLean Quinlan
© McLean Quinlan
© McLean Quinlan
© McLean Quinlan
keyboard_arrow_up To top