Use of cookies
We use cookies to improve your experience. By using architecture.com you agree to our terms of use and use of cookies
Children Village

Children Village

by Rosenbaum + Aleph Zero

Client Fundação Bradesco
Awards RIBA Award for International Excellence 2018 and RIBA International Emerging Architect for Aleph Zero

© Leonardo Finotti

The Children’s Village provides boarding accommodation for 540 senior school children at the Canuanã School. Run and funded by the Bradesco Foundation, it is one of forty schools providing education for disadvantaged local children. The foundation owns a large farm in a remote area of the Tocantins Region, where this school is based, and provides accommodation for farm workers, teachers and 840 children, with numerous school buildings, a refectory and a small hospital.

© Leonardo Finotti

The boarding accommodation is in two identical structures, set either side of the school campus, one each for girls and boys. Each is defined by a huge timber roof canopy, which hovers over freestanding timber structures providing the accommodation. The roof is supported on a grid of elegantly detailed, glue laminated timber beams and columns, a very unusual building material for Brazil. There are large openings above three beautifully landscaped courtyard gardens, which are lined by the dormitories. Each has beds for six children and is distinguished by a uniquely patterned door panel. Internally, the furniture has been specially designed and every room has toilets, shower rooms, and a laundry, which is ventilated using perforated brickwork, handmade on site.

© Leonardo Finotti

The roof tilts from West to East, allowing space for first floor accommodation above the dormitories to the West and in the centre, and is cleverly drained using pairs of coloured rain water pipes. To the West a series of sculptural timber stairs rise to the upper level with its generous walkways and balconies, giving views across the site and over the courtyards. This open air space is for recreational use and inhabited with furniture and a stage. Slatted timber screens define three enclosed spaces. One is a study room with a large work table, whilst the others are used for relaxing and watching television.

Below the canopy to the East is wide colonnaded walk way. Diagonal views into the planted courtyards and out to the wider landscape seamlessly unite the building with its rural location. It is a wonderful and masterful response to the brief and entirely appropriate in its tropical environment. The whole feels relaxed, comfortable and homely and is well loved and maintained.

© Leonardo Finotti

Date of completion January 2017
Location Formoso do Araguaia - Tocantins, Brazil
Cost Confidential
Internal area 23,344 m²

Contractor Inova TS
Structural Engineers Ita Construtora
M&E Engineers Ambiental Consultoria
Landscape Architects Raul Pereira Arquitetos Associados
Lighting Design Lux Projetos
Interior Design Rosenbaum + Fetiche
Structural foundation Meirelles Carvalho
Mechanical and Electrical Engineering Lutie
Concrete Slabs Trima
Construction Management Metroll
Record and communication material Fabiana Zanin

© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti
© Rosenbaum + Aleph Zero
© Rosenbaum + Aleph Zero
© Rosenbaum + Aleph Zero
© Rosenbaum + Aleph Zero
© Rosenbaum + Aleph Zero
© Rosenbaum + Aleph Zero
keyboard_arrow_up To top