Beta We're making some changes to architecture.com. Find out what's new, give feedback or read FAQs here
Bourne Hill Offices RIBA Competition

Bourne Hill Offices

Glass.Mapper.Sc.Fields.Image
​Stanton Williams Architects © Hufton + Crow
Competition | Past

​Bourne Hill Offices

The new council offices combine a new building and the restored Grade II* listed Bourne Hill House. The new building has 2600m2 of flexible, open plan offices that enjoy generous views of the surrounding gardens.

Invited Civic and Commercial

Stanton Williams Architects were selected as winners of the competition.

Cost-efficiency was essential to meet local authority budget requirements, whilst still achieving high quality spaces with durable, low maintenance materials. The design incorporates an integral low-energy strategy in order to achieve an ‘excellent’ BREEAM rating. A high performance façade minimises heat loss and solar gain, but allows a high percentage of daylight through to minimise the need for artificial lighting. On the western façade external blades form a colonnade and are clad in Portland stone to reflect materials used in the refurbished listed building.

Bourne Hill House has been fully restored. It had been subjected to a series of detrimental additions which have now been taken away, reinforcing the architectural integrity of the house. On a sensitive site and within a historic city, the final design was achieved following an extensive process of consultation with the local community and with expert bodies including English Heritage.


AWARDS
  • 2011 RIBA Award
  • 2011 SCALA Civic Building of the Year – Joint Winner
  • 2011 British Council for Offices Award
  • 2011 British Construction Industry Award – Highly Commended
keyboard_arrow_up To top