Beta We're making some changes to architecture.com. Find out what's new, give feedback or read FAQs here
De La Warr Pavilion, Bexhill-on-Sea RIBA Competitions

De La Warr

Glass.Mapper.Sc.Fields.Image
Niall McLaughlin Architects © Nick Kane
Competition | Past

​De La Warr Pavilion

To design and build a new bandstand for the De La Warr Pavilion at Bexhill on Sea. The chosen site was at the south terrace of Erich Mendelsohn and Serge Chermayeff’s 1935 pavilion.

Invited Infrastructure

Designed by Niall McLaughlin Architects, De La Warr Pavilion is an inspirational bandstand built to withstand the coastal elements.

The £54,000 bandstand was an inspirational commission and involved wide consultation with the local community. Children from six local primary schools were involved in generating ideas. Their schemes, including waves, shells, sails and seagulls informed the design process.

The design started with a relatively simple shape made from a curved sheet of paper, and was later, after consultation with the acoustic engineers, given a waved profile to break up the sound waves.

The final shape is designed to project sound without distortion, resist huge wind loads and provide a practical shelter for bands, which in bad weather can be turned round to have its back to the wind.


Awards
  • RIBA Award 2002
  • RIAI Award Overseas 2002
  • Highly Commended – International AR + D Awards 2002
  • Civic Trust Commendation 2003
  • Highly Commended – The Wood Awards 2003
keyboard_arrow_up To top