Beta We're making some changes to architecture.com. Find out what's new, give feedback or read FAQs here
Royal College of Art, Sackler Building: Painting Department RIBA Competition

Royal College of Art

Glass.Mapper.Sc.Fields.Image
​Haworth Tompkins Architects
Competition | Past

​Royal College of Art, Sackler Building

The new Sackler Building is the first phase of a major new campus for the Royal College of Art. It provides accommodation for the Painting School and allows all the students to work together under one roof for the first time in over ten years.

Invited Education and Health

Haworth Tompkins Architects were selected as winners of the competition.

The Sackler Building converts a single-storey factory building into a series of new day-lit spaces by removing the original pitched roof and inserting a new independent steel structure within the existing brick enclosure.

This significantly increases the height of the building, providing several double height 7m-high studios along with a mezzanine level, which houses a number of smaller top-lit, 3.5m studios. The dramatic new profiled 'sawtooth' roof provides north light to all the studios providing ideal conditions for painting.

The organisation of the studios, which are arranged off generous corridors, provides a social space and temporary exhibition venues, a space that everyone moves through, past the work of other students, past and present.


Awards
  • BCI Small Building Award (Shortlist)
  • RIBA Award (London Region)
keyboard_arrow_up To top