Beta We're making some changes to architecture.com. Find out what's new, give feedback or read FAQs here
RIBA East Midlands Awards 2016 shortlist

RIBA East Midlands Awards 2016 shortlist

Twelve buildings have been shortlisted for RIBA East Midlands (Royal Institute of British Architects) 2016 Awards; the winners will be announced at an Awards evening at Nottingham Contemporary on Wednesday 27 April.

The buildings that have been shortlisted are:

  • Chatsworth Stickyard Outdoor Education Centre, Bakewell by Peak Architects
  • Contour House, Derbyshire by Sanei Hopkins Architects
  • Derby Arena by FaulknerBrowns Architects
  • Garden Buildings, Warmington, Northamptonshire by Ashworth Parkes Architects
  • Heart of Campus, Nottingham Trent University by Evans Vettori Architects
  • Leicester Print Workshop by Takero Shimazaki Architects
  • Lincoln Castle Revealed by Arrol & Snell Ltd
  • Nottingham One by Levitate
  • NUAST, Nottingham by Bond Bryan Architects
  • Oundle School Pavilion by Levitate
  • Private house, Northamptonshire by James Gorst Architects
  • The Portland Collection, Welbeck Estate, Worksop by Hugh Broughton Architects

RIBA East Midlands Chair, Valeria Passetti, welcomed the news:

I’m delighted that 12 projects have been shortlisted for the RIBA East Midlands Awards 2016. The range and diversity of the projects selected really showcases the truly inspiring architecture that this region has to offer.

All shortlisted buildings will be assessed by a regional jury with the winning buildings announced at the RIBA East Midlands Awards evening and reception on Wednesday 27th April at Nottingham Contemporary, a 2010 RIBA Award-winning building. The Awards will be hosted by BBC East Midlands presenter Marie Ashby, with guest of honour RIBA President, Jane Duncan.

Regional Award winners will be considered for a highly-coveted RIBA National Award in recognition of their architectural excellence, the results of which will be announced in June. The shortlist for the RIBA Stirling Prize for the best building of the year will be drawn from the RIBA National Award-winning buildings later in the year.

ENDS

Notes to editors:

  1. For further press information please contact: Lucy Grierson; lucy.grierson@riba.org
  2. RIBA East Midlands Awards Shortlist:

    Chatsworth Stickyard Outdoor Education Centre
    Peak Architects
    Chatsworth Stickyard involved the conversion and regeneration of a 19th century cart shed and associated outbuildings to provide a series of flexible teaching and presentation spaces as part of an outdoor education centre within the grounds of Chatsworth House, Derbyshire. The project aimed to conserve, protect and convert the buildings, with works combining the use of traditional stone and historic lime mortars with stainless steel used both structurally and decoratively.

    Contour House, Derbyshire
    Sanei Hopkins Architects Ltd
    The brief was to design a replacement house which was open, light and contemporary using high quality traditional materials, which called for stone and natural timber plus exposed natural materials internally. The house follows one of the gently curving meadow contours, in the same way a ‘dry stone wall’ or a ‘stone barn’ follows such contours across the Peak District landscape. The emphasis is on a good family orientated space combining cooking, living and socialising in an informal setting.

    Derby Arena
    FaulknerBrowns Architects
    Derby Arena sets a new standard for local authority sports facilities providing an aspirational and invigorating place to participate in sport. The Arena contains a uniquely raised 250m indoor cycle track allowing unimpeded access below to a central multi-use sports infield which, together with a 1500 spectator grandstand, additionally creates a space for cultural and music events. Extensive café foyer, fitness and multi-function rooms flank one side of the cycle track with the spectator grandstand opposite. The dynamic external form, which tightly shrink wraps the internal accommodation, provides a new truly iconic civic building for Derby.

    Garden Buildings, Warmington
    Ashworth Parkes Architects Ltd
    The project is a collection of new ‘agricultural’ style buildings at the threshold between the formal garden of the main house and meadow beyond in a small Northamptonshire village. The property is located in the centre of the village across from the Grade 1 listed St Mary’s Church. The brief asked for the demolition of an existing garage, a garden store and the remains of an old piggery and in their place: a ‘Studio’ building’ with catering facilities and a bathroom, where the owners might ‘go away’ for the weekend.

    Heart of Campus, NTU Clifton
    Evans Vettori Architects
    The two buildings replace worn out 1960s teaching blocks on an incoherent site, with new state of the art spaces, thus creating a new ‘front door’ for the University’s Clifton campus. The new 2,000sq.m ‘Pavilion’ provides large and small spaces for collaborative learning and social interaction, whilst the Teaching Block, which provides flexible classrooms and lecture spaces, plays a supporting role in the ensemble of new buildings around the Plaza, complementing the new Pavilion.

    Leicester Print Workshop
    Takero Shimazaki Architects
    The project comprises the transformation of a 1970s former glass warehouse to create new printmaking studios, library, gallery and education spaces for Leicester Print Workshop in the city’s Cultural Quarter. Leicester City Council gifted the freehold of the original building and funding came primarily from Arts Council England, together with investment from major grant making trusts and various fundraising events and activities by the artists themselves. The project was a focal point of community development and bonding in the area among not only the artists but also the wider public.

    Lincoln Castle Revealed
    Arrol & Snell Ltd
    The Castle site comprises a complex series of features and listed buildings within a scheduled monument with highly sensitive archaeological issues. The project received substantial Heritage Lottery Fund finance and included the restoration of the castle walls with the introduction of a new railing system, designed to have minimal visual impact, while a complete circuit of the wall walks was achieved by introducing a series of stairs and bridges. The 18th and19th Century prison complex was fully repaired and conserved to provide new visitor facilities, and the 1840s Crown Wing cell block was made fully accessible for the first time and fitted out with an interpretation of prison life and also an archaeological display of finds uncovered during the course of the works. A new display and interpretation space was created for Magna Carta and Charter of the Forest - the only place where both documents can be seen together.

    Nottingham One
    Levitate
    This £40M development brings identity and form to a strategically positioned brown field site. Situated between Southside Regeneration Zone and the historic Lace Market Conservation Area, Nottingham One not only identifies a new place in the city, but also enhances the character of two distinctive urban conditions and the legibility of routes that connect them. To the north, the building’s 160m facade fills an extensive gap in the streetscape; to the south, a more varied series of balconies, pavilions and terraces combine to create a peaceful canal side setting.

    NUAST, Nottingham
    Bond Bryan Architects
    Owing to the prominent location, the NUAST Trust encouraged a landmark facility that would be self-promoting and have the look and feel of a professional ‘real work’ environment. With specialisms in Science and Engineering, NUAST seeks to inspire and develop the next generation of scientists and engineers through an intensive curriculum and close links with industry partners. The optimized positioning of NUAST on the site balances the academic space whilst maximizing the entrance plaza and external social space to the rear. Once inside the triple height entrance, visitors are straight into the innovation hub, with glazed screens overlooking to showcase the Science and Engineering activities inside.

    Oundle School Pavilion
    Levitate
    Occupying land close to the previous pavilion, the new building takes a more commanding position. It also opens up views to and from the rugby pitches to the north, contributing much more to the school’s generous landscape of sports fields. The plan is simple, making it legible for visiting teams and efficient in its use of space and operation. While efficient, functional and contemporary in language and expression, the pavilion extends the school’s 160 year cricketing heritage, with the function room lined with the team boards and trophy cabinets framing the main entrance. Through this, the building is not only more sustainable in terms of the use of space and reduced energy demand, but also in terms of sustaining and prolonging the school’s valued sporting tradition.

    Private house, Northamptonshire
    James Gorst Architects Limited
    The British have tended to be timorous in the face of modernist architecture. This was not the case here where the client had the courage and vision to commit unequivocally to a large house of unambiguous modernity. The brief was to design a new family house to replace the smaller existing dwelling. It was to exploit the site and its aspect and meet the demands of the client both for intimate family use and for entertaining. The house stands alone, remote from the nearest village, on a ridge of higher ground overlooking the rolling landscape of a farm to the north. The idea for the scheme was of a point that becomes a line that becomes a wall that grows into a building.

    The Portland Collection, Welbeck Estate, Worksop
    Hugh Broughton Architects
    The Portland Collection is one of the finest accumulations of paintings, sculpture, books, tapestries and furniture in private hands in Britain. The brief called for “a new gallery to exhibit fine and decorative arts, which would complement the existing work of the neighbouring Harley Gallery and the historic interiors in the state rooms of the main house”. It also called for “an enhanced visitor experience achieved through creation of a common entrance, improved landscaping and a single design overlay.” Protruding barrel vaulted zinc roofs provide a dynamic roofline, evoking silhouettes of the Abbey and hinting at the drama within. Visitors enter through a steel frame glazed entrance pavilion, which provides a light and airy threshold with clear views onto a line of trees and a 19th century lodge.
  3. RIBA Awards have been running continuously since 1966 and are judged and presented locally. No matter the shape, size, budget or location, RIBA award winning schemes set the standard for great architecture all across the country. RIBA awards are for buildings in the UK by RIBA Chartered Architects and RIBA International Fellows.
  4. The Royal Institute of British Architects (RIBA) champions better buildings, communities and the environment through architecture and our members. www.architecture.com

Latest updates

keyboard_arrow_up To top