Beta We're making some changes to architecture.com. Find out what's new, give feedback or read FAQs here
RIBA East Midlands Awards 2017 shortlist

RIBA East Midlands Awards 2017 shortlist

Eight buildings have been shortlisted for RIBA East Midlands (Royal Institute of British Architects) 2017 Awards; the winners will be announced at an awards evening at The Roundhouse, Derby on Thursday 25 May.

The buildings that have been shortlisted are:

  • Artemis Barn, Castleton by Chiles Evans + Care Architects Ltd
  • Beach Hut – Sandilands, Sutton on Sea by Jonathan Hendry Architects Ltd
  • Blackwood, Humberston by ID Architecture
  • George Green Library, University of Nottingham by Hopkins Architects
  • Leicester Cathedral's Richard III Project ‘With Dignity and Honour’ by van Heyningen and Haward Architects
  • Meadow View Specialist Dementia Residential Care Centre, Darley Dale, Derbyshire by Glancy Nicholls Architects
  • Number One Westhill, Leicester by Stephen George + Partners LLP
  • The GlaxoSmithKline Carbon Neutral Laboratories for Sustainable Chemistry, Nottingham by Fairhursts Design Group

RIBA East Midlands Chair, Valeria Passetti, welcomed the news:

“It’s fantastic that eight projects have been shortlisted for the RIBA East Midlands 2017 Awards. The range and diversity of the schemes selected, including two by regionally-based practices, is testament to the inspiring architecture that this region has to offer.”

All shortlisted buildings will be assessed by a regional jury with the winning buildings announced at the RIBA East Midlands Awards evening and reception on Thursday 25 May at The Roundhouse, Derby. The Awards will be hosted by BBC East Midlands Political Editor, Tony Roe.

Regional Award winners will be considered for a highly-coveted RIBA National Award in recognition of their architectural excellence, the results of which will be announced in June. The shortlist for the RIBA Stirling Prize for the best building of the year will be drawn from the RIBA National Award-winning buildings later in the year.

ENDS

Notes to editors:

  1. For further press information please contact:

    Lucy Grierson
    lucy.grierson@riba.org
  2. Tickets for the RIBA East Midlands Annual Awards evening are priced at £50+VAT. Ticket includes reception and Awards event. More information and to book: https://www.eventbrite.co.uk/e/2017-riba-east-midlands-awards-celebration-tickets-32848283099
  3. RIBA Awards have been running continuously since 1966 and are judged and presented locally. No matter the shape, size, budget or location, RIBA award winning schemes set the standard for great architecture all across the country. RIBA awards are for buildings in the UK by RIBA Chartered Architects and RIBA International Fellows.
  4. RIBA East Midlands Awards shortlist follows:

ARTEMIS BARN, CASTLETON, DERBYSHIRE

The scheme converts a group of farm buildings into a single residential house, celebrating the existing qualities of the barns, whilst making bold contemporary insertions. Externally, the historical appearance is largely preserved; material quality is inspired by the barn's recent agricultural past, with steel left exposed and timber rough-sawn. Oversized smooth concrete elements sit next to rough stone walls and small, warm intimate spaces are juxtaposed with the larger triple height volume of the original barn.

Architect: Chiles Evans + Care Architects Ltd

BEACH HUT – SANDILANDS, SUTTON ON SEA, LINCOLNSHIRE

Located close to the promenade at Sandilands, a small former public toilet block has been renovated and extended to provide a new beach hut at the end of a row of traditional style huts. The unique form and identity of the building responds to the quirky characteristics of the existing building and contributes to the tourist seaside character of the area. Three of the facades are clad in vertical timber boarding stained red, while the north-west façade comprises sheets of opaque polycarbonate, allowing light into the chalet whilst retaining privacy from the passing public.

Architect: Jonathan Hendry Architects Ltd

BLACKWOOD, HUMBERSTON, LINCOLNSHIRE

Located at the threshold of the Wilton Road industrial estate, the sawtooth building is a striking addition to the area providing a contrast to the vernacular of portal frame sheds and brick storage buildings. Black painted larch cladding wraps the entire building façade and its roof, creating a ventilated rain screen. Particular care and attention was paid to align each joint to create a seamless effect at the transition between wall and roof. Since its completion, the building has acted as a catalyst for investment and growth of neighbouring units on the estate.

Architect: ID Architecture

GEORGE GREEN LIBRARY, UNIVERSITY OF NOTTINGHAM

Named after the Nottingham mathematician and physicist, George Green, the library was designed by Basil Spence in 1961 as part of his ‘Science City’ vision, but no longer met current demand for research and study space. The vision for this comprehensive refurbishment was to make generously sized new spaces, offering more daylight with better connections to the outside - and to add a contemporary extension on the site that Spence had identified. This extension introduces three taller central floors, a curved façade offering extended perimeter desk spaces, and a full height atrium, as well as an additional floor and increased visibility between floors; the number of individual and group learning spaces within the library has been doubled. New plant at roof level contributes to the BREEAM Excellent rating.

Architect: Hopkins Architects

LEICESTER CATHEDRAL'S RICHARD III PROJECT ‘WITH DIGNITY AND HONOUR’

vHH began to work with Leicester Cathedral in 2008, to reorder their grade II* listed building to serve contemporary liturgy. Following the identification of Richard III, the Chapter asked the practice to integrate his memorial within their masterplan. The project transformed the chancel to create the King’s resting place and to deliver a fundamental reordering objective, relocating the sanctuary from the east end to the heart of the cathedral. Within the new spaces, a tombstone of Swaledale limestone seals the burial vault, over a Kilkenny limestone plinth inlaid with pietradura arms and incised with Richard’s motto and dates.

Architect: van Heyningen and Haward Architects

MEADOW VIEW SPECIALIST DEMENTIA RESIDENTIAL CARE CENTRE, DARLEY DALE, DERBYSHIRE

Commissioned by Derbyshire County Council, the Meadow View Care Centre is located in an area of outstanding natural beauty in Derbyshire with stunning vistas over the Darley Dales. Located on a challenging sloping site within a designated green corridor, the building works with the natural topography of the land, with building floor plans that follow the site contours, whilst wild flower and meadow grass green roofs provide a visual continuity with the surrounding countryside. The use of high quality local stone gives the facility a sense of presence and scale in keeping with its surroundings and provides a building that staff and residents alike find a pleasant place to work and stay.

Architect: Glancy Nicholls Architects

NUMBER ONE WESTHILL, LEICESTER

The project comprises a scheme of alterations, as well as a ground floor extension, to this period property in Leicester to deliver improved family spaces, and a new living area with a better relationship to the garden. The design contains these requirements to the communal level of the ground floor with an expansion conforming to the existing scale, form and style of the property, so as not to compromise the special character of the main house and surrounding area. This approach manifests in the distinct contrast between the solidity of the existing house and the apparent lightness and transparency of the single storey extension with flat roof, which is constructed with a large proportion of glass wall to the external envelope.

Architect: Stephen George + Partners LLP

THE GLAXOSMITHKLINE CARBON NEUTRAL LABORATORIES FOR SUSTAINABLE CHEMISTRY, NOTTINGHAM

Situated on a brownfield site at the University of Nottingham’s Jubilee Campus, the laboratories result from a shared vision between GSK and the University. The focus on sustainability is reflected in the building itself, which has achieved BREEAM ‘outstanding’ and LEED ‘platinum’. Of timber frame construction, it features solid timber wall panels, floor slabs and roof deck; the green roof maintains the site biodiversity, incorporating native wildflowers and herbs while reducing rainwater runoff through attenuation. The building contains research laboratories, specialist instrument rooms and teaching laboratory, supported by offices, meeting rooms, outreach space and prep areas. An experiment in its own right, the building is intended to inspire those who work in, visit or observe it, influencing and improving the entire field of Sustainable Chemistry.

Architect: Fairhursts Design Group

Latest updates

keyboard_arrow_up To top