IMPORTANT We’re aware of suspicious emails being sent to members. Read more about how we’re responding | Read the RIBA's latest COVID-19 advice and information | Website terms of use and cookie statement

Bayes Centre

By Bennetts Associates

Client University of Edinburgh

Awards RIAS Award 2021 and RIBA National Award 2021

© Keith Hunter

This is the final phase of the University of Edinburgh’s Potterrow development, which was commenced in 2003, and creates a permeable pedestrian environment at ground level with a central courtyard.

It is a building for research, business and learning, designed to enable collaboration between different groups of users who are part of the data industry. It is designed around a tiered atrium criss-crossed with various horizontal and vertical links that encourage people to linger and exchange ideas.

The building is clad with prefabricated stone panels that match the local stone used for neighbouring buildings, along with polished white precast cladding to reflect sunlight in the courtyard. Landscaped roof terraces allow for spectacular views of the city and surrounding hills. Internally the exposed concrete frame is modified with acoustic baffles and oak finishes providing a sense of warmth.

It is a rigorous and adaptable design that should robustly meet the changing requirements of the University, and positively support the urban activity alongside the Student Union and McEwan Hall.

© Keith Hunter
© Keith Hunter
© Keith Hunter
© Keith Hunter
© Keith Hunter
© Keith Hunter
© Keith Hunter
© Keith Hunter
© Bennetts Associates
© Bennetts Associates
© Bennetts Associates
© Bennetts Associates
© Bennetts Associates
keyboard_arrow_up To top