Use of cookies We use cookies to improve your experience. By using architecture.com you agree to our terms of use and use of cookies
Collective on Calton Hill

Collective on Calton Hill

by Collective Architecture

Client City of Edinburgh Council and Collective

Awards RIAS Award 2019 and RIBA Award for Scotland 2019

© Susie Lowe

The project on Calton Hill is the result of a strong and highly successful collaboration between the two client bodies and the design team.

A shared vision from the outset of the project has driven the design from inception to completion producing a number of bold, contemporary interventions which successfully achieve a unifying functional coherence with the sensitively restored historic buildings on this site of national significance. The projecting glazed corner of the new Outlook restaurant building, cantilevered over the site’s original boundary wall brings a bold and vibrant addition to the site’s historic skyline, visually marking to those in the city below a key step in the evolution of this important site.

Malcolm Fraser Architects initially won the invited competition for the project in 2014, secured planning permission and progressed detailed design. The project moved to Collective Architecture during 2015 and the practice saw this through to completion in 2018.

Location Edinburgh

Contract Value £4m

Internal Area 491 m²

Contractor ESH Construction

Quantity Surveyor Faithful + Gould

Structural Engineer Elliot & Company Consulting Engineers

M&E Engineer Cundall

Project Manager Faithful + Gould

Landscape Architect Harrison Stevens

Principal Designer Faithful + Gould

© Susie Lowe
© Susie Lowe
© Susie Lowe
© Susie Lowe
keyboard_arrow_up To top