Beta We're making some changes to architecture.com. Find out what's new, give feedback or read FAQs here
No 49

​No 49

by 31/44 Architects

Client Private
Awards RIBA London Award 2017 and Regional Small Project of the Year 2017 Award and RIBA National Award 2017

© Anna Stathaki

This beautifully composed, new-build house is located on a small street in Hither Green. The opposite side of the street is defined by a typical row of Victorian terraced houses but the side on which the house sits, forms the back wall of gardens with occasional garages and out-buildings. The new house makes a significant and appropriate urban contribution by providing a clear edge and identity to this side of the street, which was previously lacking in definition.

Within the house, magical proportions and an ingenious use of space provides a set of zen-like domestic interiors and courtyard spaces, fitting for a small family. As an infill project, the house and courtyards are largely inward-looking, providing privacy and tranquillity from the street. The interior and exterior spaces merge together seamlessly, extending the space of the living-rooms out into the gardens.

Details have been meticulously considered down to the electrical switches and the setting-out and execution is near-perfect. The house is a self-build project for the owner/architect and as such was delivered at a very low build cost.

The judges felt that this house was out-standing.

Structural Engineers Blue Engineering
Code Assessors Blue Fish Contracts
Landscape Architects Jonathon Stollar Landscapes
Internal Area 125 m²

© Anna Stathaki
© Anna Stathaki
© Anna Stathaki
© Anna Stathaki
© 31/44 Architects
© 31/44 Architects
© 31/44 Architects
© 31/44 Architects
© 31/44 Architects
keyboard_arrow_up To top