Beta We're making some changes to architecture.com. Find out what's new, give feedback or read FAQs here
The Design Museum and hollandgreen

​The Design Museum and hollandgreen

by OMA with Allies and Morrison and John Pawson

Client Chelsfield with The Design Museum
Awards RIBA London Award 2017

© Nick Guttridge

The project sits at the southern end of Holland Park and incorporates a new home for the Design Museum, set within the Grade II* listed former Commonwealth Institute building, and three commercial housing blocks.

The major reconfiguration of the existing building is one of architectural transformation and enhancement, rather than restoration. Its successful resolution in making a new set of museum spaces merits recognition. The new façade allows visitors to see out of the building at all levels for the first time and the creation of a coherent series of volumes and clearly defined circulation areas are to be commended.

The three housing blocks are square in plan and sit within a new garden landscape. Orientated to the same geometry as the former Institute, units are arranged in a pin wheel plan giving generous oblique views to park, city and the listed building. The massing of each block, with large cantilevered rooms and terraces is successful and the detailed resolution and quality of the stone facades is exemplary.

Contractor Mace limited
Structural Engineers Arup Structures
M&E Engineers Arup Services
Acoustic Engineers Arup Acoustic
Landscape ArchitectsWest 8
Access Consultant David Bonnett Associates
Fire Consultant Arup Fire
Interior Design (Residential) Collett-Zarzyckl
Lighting Design RALC
Planning ConsultantDP9
Client Design Museum
Internal Area 2,1777 m²

© Nick Guttridge
© Nick Guttridge
© Nick Guttridge
© Gareth Gardner
keyboard_arrow_up To top