Use of cookies
We use cookies to improve your experience. By using architecture.com you agree to our terms of use and use of cookies
Bloomberg, London

​Bloomberg, London

by Foster + Partners


Client Bloomberg

Awards RIBA London Award 2018

© Aaron Hargreaves

Occupying a whole block within the city, this project is a large office building to house all of Bloombergs employees under one roof for the first time. Externally the building incorporates a covered walkway all round its perimeter. There is also a new street created, carving the building into two blocks connected by bridges. Commercial units for restaurants etc. are arranged at ground level. There is an external undulation in plan described by the architect as an expression of the movement around the building.

After entering the building one encounters some understandably very tight security, then one moves through an architectural procession to the lifts. This procession includes ‘the vortex’ which is an art piece, one of several throughout the scheme. The lifts – specially designed – take you to a mid-level floor where the main concourse / café space is located. Desks and workspaces are then distributed in clusters accessible from a winding curved ramp, which curls through the building linking the various levels.

The whole building, inside and out, is executed to a very high quality.

Externally the building is of an appropriate scale to the surroundings. It seeks to create a dialogue with some very old neighbouring buildings and in that it is quite successful. The covered walkway represents a level of generosity towards the city.

Internally, the process of moving through the architectural procession and up in the lifts creates a completely immersive environment. The concourse level is very vibrant, buzzing with activity and isolated from its surroundings. There’s a sense of Willy Wonka about the space. It is here that the real success of the project starts to emerge. Everywhere you look there is an inventive detail. From the bespoke folded aluminium ceiling ‘roses’ to the magnetic floorboards. The aim of the building was to avoid standard office space and in this it succeeds.

Overall the project is a tour-de-force. This is the opposite of a quiet understated building. In fact the multiplicity of invention at numerous levels is carried through with such conviction that you cannot fail but be impressed by it.


Internal area 66,354 m²

Contractor Sir Robert McAlpine

Development Manager Stanhope

Development Advisors BNP Paribas

Construction Manager Sir Robert McAlpine

Structural Engineers AKT II

Services Engineer Sweco

Lift Consultant Sweco

Fire Engineer Sweco

Cost Consultant AECOM

Lighting Design Tillotson Design Associates

Acoustic Consultant Sandy Brown Associates

Landscape Consultant Charles Funke Associates

Planning Consultant DP9

Art Consultant Nancy Rosen Inc.

Access Consultant David Bonnett Associates

Catering Consultant Coverpoint

TV Set Design Jack Morton

Façade Consultant FMDC

Façade Consultant BMT Group

Façade Consultant Optis

Façade Consultant FMDC

Ornithologist Dr Nigel Clark

Natural Ventilation Consultant Breathing Buildings

Natural Ventilation Consultant Wirth Research

Natural Ventilation Consultant Price Industries

Wayfinding Consultant Whybrow

Signage Designer Studio Fernando Guttierez

Security Consultant QCIC

AV and IT Consultant PTS

Temple of Mithras Designers Local Projects

Temple of Mithras Designers Matthew Schreiber Studio

Temple of Mithras Designers Studio Joseph

Façade Access Consultant Reef Associates

Rights of Light Surveyor Gordon Ingram Associates

Traffic Consultant JMP Consultants

Archaeology Museum of London Archaeology

Pedestrian Flow – Public Realm Space Syntax

© James Newton
© James Newton
© James Newton
© James Newton
© James Newton
© Nigel Young
© Nigel Young
© Nigel Young
© Nigel Young
© Foster + Partners
© Foster + Partners
© Foster + Partners
© Foster + Partners
© Foster + Partners
© Foster + Partners
keyboard_arrow_up To top