IMPORTANT Some services are currently unavailable due to planned website maintenance | Read the RIBA's latest COVID-19 advice and information | Website terms of use and cookie statement

Epping Forest House

By Studio McLeod

Client Private client

Awards RIBA London Award 2021

© Emanuelis Stasaitis

Not many septuagenarians embark on a construction project, and fewer still do it with such flair. The client’s ambition was to build a contemporary and sustainable ‘home-for-life’ on the site of her existing house’s garage, allowing her to remain in her community. The result was a close collaboration between architect and client, producing a unique and boldly sculptural building that nonetheless respects its context of traditional, gable-fronted houses.

A geometric shift between ground and first floor reduces the building’s perceived mass and creates an entrance canopy. Clad in larch boarding, the external finish references the client’s love of Epping Forest, which begins at the end of the street.

Internally, the interior finishes of raw plaster, oak and confident colours are bathed in natural daylight, which penetrates deep into the plan through both the stairwell and a triple-height lightwell. The staircase is supported by a sculpted oak centrepiece, binding the house together. Careful detailing using standard rooflights and full-height door blanks creates airy spaces. Materials have been chosen for their characteristic of ageing gracefully with minimal maintenance, and to have a low environmental impact.

The project deploys low carbon strategies for energy-efficiency and airtightness as its primary design drivers, along with the need to build in flexibility to meet the owner’s future needs.

For example, the lightwell has the potential to accommodate a lift if needed, and standard SIPs panels are used to great effect, achieving a high level of fabric efficiency and reducing the house’s embodied carbon.

Although completed on a modest budget, the project condenses a lot of design thinking into a small space, and is testament to the strength of the relationship between client, contractor and architect.

Internal Area 183.8 m²

Contractor McCracken Consult and Construct

Timber Supplier Vincent Timber Ltd

Lighting Design Twisted Light

SAP Assessor Award Energy

Supplier DG Glass Designs Ltd

Glazing specialist MasterGlazing

Structural Engineers CTS Design Consulting Engineers

Environmental / M&E Engineers Totnes Energy

© Emanuelis Stasaitis
© Emanuelis Stasaitis
© Duncan McLeod
© Duncan McLeod
© Studio McLeod
© Studio McLeod
© Studio McLeod
© Studio McLeod
keyboard_arrow_up To top