IMPORTANT Some services are currently unavailable due to planned website maintenance | Read the RIBA's latest COVID-19 advice and information | Website terms of use and cookie statement

Sports Hall and Swimming Pool Project

By David Morley Architects

Client King's College School Wimbledon

Awards RIBA London Award 2021

© Morley von Sternberg

Conceived as three pavilions, this building is an elegant and sensitive addition to the King’s College School campus that is a testament to their commitment to high quality buildings. The three buildings come together seamlessly, unified by a sweeping zinc roof that is inspired by the water of the swimming pool beneath. The scheme helps to stitch together various parts of the site to create a sports facility for both the school and the local residents.

Replacing the pre-existing pool, the project creates a formal quadrangle to the school’s administrative buildings. The wave form of the zinc roof floats over a glazed pool hall, preserving views through to the sports fields beyond. The sports hall’s double height sits comfortably in the landscape behind an imposing brick wall. Seeming to stand alone, it is in fact a careful and skillful response to various limitations on its form, nested as it is between two listed buildings and serving both private and public functions during the day.

Inside, the detail is rigorous, with nothing is left to chance. Each element of the muted palette comes together in tight, crisp moments, reflecting a level of precision which can be read at every scale. This is true for the exterior, too: the building’s form and exacting response to the site, the controlled sweep of the roof, and the simple mass of the brickwork façade are all taut and considered. Sustainability too is executed with the same exacting control, its passive design resulting in very low energy demand for a building of this type.

There are some very special moments in this building: its setting in the grounds, the gentle curve of the roof both inside and out, and the transparency of the hall with the lawns beyond sitting perfectly level with the water. Coupled with the level of control evident throughout, these moments strike a perfect balance between opposing qualities – playful and logical, modest and imposing – that together make the building truly joyful.

Internal area: 3,545 m²

Contractor: Knight Harwood

Project Management: Synergy

Structural Engineers: Price and Myers

Quantity Surveyor / Cost Consultant: Equals

Environmental / M&E Engineers: Max Fordham LLP

Landscape Architects: Land Use Consultants

© Morley von Sternberg
© Morley von Sternberg
© Morley von Sternberg
© Morley von Sternberg
© David Morley Architects
© David Morley Architects
© David Morley Architects
© David Morley Architects
keyboard_arrow_up To top