IMPORTANT Read the RIBA's latest COVID-19 advice and information | Website terms of use and cookie statement

198 CAL

by CarverHaggard

Client 198 CAL

Award RIBA London Award 2022

© Francesco Russo

198 Contemporary Arts & Learning (198CAL) is a Black-led and -owned visual arts organisation situated on Railton Road - Brixton’s former ‘Frontline’. Thirty years after starting as a social space for the Black community in the 1980s, it has recently won the freehold to the site. To grow, and to become self-sustaining, the community needed more flexible and higher-quality spaces.

This retrofit and upward expansion of an existing building achieves this with an exemplary range of new spaces for art, education, and activism, enabling a community group to achieve their long-term vision while preserving their spirit and history. 

© Francesco Russo

CarverHaggard began working with the stakeholders in 2015, developing the brief and design through joint workshops and live projects. The redevelopment won planning permission and GLA funding in 2018, started on site in late 2019 after further fundraising, and was handed over in December 2020.   

The result is a simple and cost-effective approach to the very tight budget. The single-storey concrete ‘shop’ has been retained and refurbished with two new timber-framed storeys built directly onto the existing structure connected by a new staircase and lift to the rear. This both minimises the environmental footprint of the new floorspace and preserves the history of the site. The new addition is treated as a ‘big house’, influenced by local corner buildings and public houses. The silhouette and materials reflect both the Brutalism of the neighbouring 1960s estate and the brick and stucco panels of the Victorian terraced houses opposite. 

© Francesco Russo

The ground floor has been stripped back to its concrete structure, with new openings cut into the cross-walls to make an enfilade of generous galleries providing exhibition space for early career and established artists and a new open archive room. The space can be opened up for a larger exhibition, or split into separate units.

The first floor hosts affordable workspace for activists and artists and a team of community nurses. On the second floor, the timber structure is exposed, creating a light-filled open-plan studio looking into the trees that provides an inspiring setting for 198’s education and outreach activities, and a space for events. The reuse of the existing structure and use of timber structure for the new component both represent significant savings in embodied carbon, versus traditional new build.

© Jas Lehal

The project has enabled a variety of community activities and clearly met 198 CAL’s objectives. When the judges visited, people from a range of ages, ethnicities and with a range of disabilities were using the building, which successfully accommodates a host of arts, community and health interests: genuine social value in action. Both the social and the environmental sustainability achievements of the project are commendable.

Internal area 662.00 m²

Contractor Dollman Ralston

Environmental / M&E Engineers Max Fordham LLP 

Quantity Surveyor / Cost Consultant Stockdale 

Structural Engineers Entuitive 

© CarverHaggard
© CarverHaggard
© CarverHaggard
© CarverHaggard
© CarverHaggard
© CarverHaggard
keyboard_arrow_up To top