Plumstead Centre

by Hawkins\Brown

Client Royal Borough of Greenwich

Awards RIBA London Award 2022 and RIBA London Conservation Award 2022

© Jack Hobhouse

This project refurbishes a Grade II-listed early 1900s library building and significantly extends it with new facilities for sport, fitness and the performing arts. In the process, the previously underused asset has been transformed into a vibrant and successful community amenity.

The brief evolved through engagement with the local community and stakeholders as activities and functions that would best serve a diverse community were explored. Indeed, the design acknowledged from the outset that needs might change over time and so the spaces have been kept flexible and adaptable.

While the original building has been remodelled to accommodate a range of library spaces, a soft-play room, meeting rooms and multi-functional spaces, the new extension offers gym facilities, a dance studio, badminton courts, and various rooms available for hire.

© Jack Hobhouse

New and old have been cleverly combined in terms of both the building’s use and its design details. Outside, the corbelled and quoined brickwork on the new building respectfully reflects the stone feature banding on the original library. Inside, the new main entrance juxtaposes the sturdy existing structure with the lighter contemporary additions. In particular, this highly glazed threshold links a café in the former library by level access to a new social space, which in turn blends with a “book mountain” staircase in the new building.

© Jack Hobhouse

There are delightful touches throughout. For example, the street-facing glazed walls to the exercise spaces are covered in bands of text reproducing stories written by the pupils from the local primary school, and the manifestation on the glazed doors graphically depicts shelves of library books.

The restoration has revealed and reinstated many of the library’s original features, including barrel vaulted skylights, original parquet flooring, mosaic tiling, and Edwardian ironmongery. New services have been discreetly accommodated.

© Jack Hobhouse

The overall result is a welcoming and inspiring hub for this community, a building buzzing with activity. The ever-increasing membership numbers are a testament to the project’s success.

Internal Area: 2,329.00 m²

Contractor: Osborne

Structural Engineers: Stantec (formerly Peter Brett Associates) 

Quantity Surveyor / Cost Consultant:  Faithful+Gould 

Project Management: Faithful +Gould

Planning Consultant: BPTW 

Conservation Consultancy: Peter Steward Consultancy 

Lighting Design: Lumineer Studio 

Landscape Architects: BD Landscape Architects 

M&E Consultant: Stantect (fka Pete Brett Associates)  

CDM Coordinator: Faithful + Gould      

© Tim Crocker
© Hawkins\Brown
© Hawkins\Brown
© Hawkins\Brown
© Hawkins\Brown
© Hawkins\Brown
keyboard_arrow_up To top