IMPORTANT We’re aware of suspicious emails being sent to members. Read more about how we’re responding | Read the RIBA's latest COVID-19 advice and information | Website terms of use and cookie statement

Winchester Cathedral South Transept Exhibition Spaces

by Nick Cox Architects with Metaphor Metaphor

Client Winchester Cathedral

Awards RIBA South Award 2021, RIBA South Conservation Award 2021, RIBA South Client of the Year Award 2021 and RIBA National Award 2021

© Peter Cook

This project encompasses a series of simple and elegant interventions into a nationally important and historic building. The outcome enables better engagement with the cathedral, improved understanding of its heritage and better accessibility for all. With a very restrained palette of metal, wood, and glass, the detailing and quality of the materials used are impressive. The craftsmanship is stunning and worthy of this important setting and it is evident that many elements will improve with age as they gain the patina of use.

Arriving at the South Transept, it is not immediately obvious that any intervention work has been carried out as the lift - the first to be inserted into a medieval cathedral in the UK - appears recessive and a similar tone to the cathedral’s stone walls.

The works have involved stripping back more modern insertions into the cathedral to enable the new exhibition spaces to be formed. The client, Winchester Cathedral, has been intimately involved with all aspects of the project and the Cathedral Archaeologist excavated the lift pit by hand. A metal mesh, inserted in front of the glass in the lift shaft, gives a lustrous finish appropriate to this special place. Continuing this theme, metal fabric curtains (akin to fine chain mail) are used throughout to control sunlight. At ground level, a new archway has been cut into the masonry and metal gates commissioned to close off the Winchester Bible and make it secure. These Scarpa-esque gates exemplify the attention to detail throughout.

Emerging from the lift to the first floor, to see the view down to the main body of the church is a ‘wow’ moment and incredibly moving. Setting aside the accommodation of the Winchester Bible, the wonderful exhibition designed by Metaphor explains Winchester Cathedral and its importance to royalty and politics throughout the ages. This experience, and the engagement the visitor now has with the upper levels of the cathedral, makes the project a worthwhile venture. The exhibition, which is the focus of this new visitor experience, will change over time. But when this is stripped away, the architecture and its subtle crafted humility will last. It adds a worthy new layer to a sacred and iconic building, demonstrating that its role is to complement and enable appreciation of what has gone before.

Internal area 580.00 m²

Contractor Winchester Cathedral

Structural Engineers SFK Consulting

Environmental / M&E Engineers King Shaw Associates

Lighting Design Sutton Vane Associates

Quantity Surveyor / Cost Consultant Bailey Associates

Archaeology John Crook

Fire Engineers The Fire Surgery

Environmental Monitoring Tobit Curteis

Security Coastal Security Installations

Wall Painting Consultant McNeilage Conservation

Access Consultant Hampshire County Council

CDM Coordinator Hampshire County Council

Graphic Designer Surface 3

Exhibition Text Writer Past Present

© Peter Cook
© Peter Cook
© Peter Cook
© Peter Cook
© Peter Cook
© Peter Cook
© Peter Cook
© Nick Cox Architects
© Nick Cox Architects
© Nick Cox Architects
© Nick Cox Architects
keyboard_arrow_up To top