IMPORTANT Read the RIBA's latest COVID-19 advice and information | Website terms of use and cookie statement

Catherine Hughes Building

by Niall McLaughlin Architects

Client Somerville College

Award RIBA South Award 2022

© Niall McLaughlin Architects

Externally, this scheme manages to strike the delicate balance between a carefully considered and cleverly modelled response to context, and a clear architectural identity and consistent language of its own.

Looking from the college quadrangle to its east, the building nestles into a corner between the five-storey concrete-framed Vaughan building (by Philip Dowson) and a three-storey red brick building, a juxtaposition that it somehow manages to mediate through a combination of massing, expression and materiality. From the streetscape to its west, it does a similar trick in relation to the mixture of smaller-scale residential buildings and several larger university buildings, including the striking 1960s concrete-and-glass modularity of the Wolfson building (also by Philip Dowson) – and again, this is achieved through the blend of hand-laid red brick and lime mortar, the apparent modularity and pared back detailing of the metal window assemblies, and the hard-edged volumetric set-backs at high level. En route between these separate worlds, the building has also managed to create a rather enjoyable mini courtyard, with a view through new gates to the street life of Jericho beyond the walls. This sense of an urban relationship between the college and local street life is reinforced by full-height ground floor windows to the graduate study space on Walton Street.

The brief for 68 bedrooms and the proportions of the site dictated the level of spatial efficiency that is granted by double-banked corridors. But within this context, the number of single-aspect north-facing rooms has been reduced as much as possible. It is also to the architect’s credit that parts of the CLT structure of the building have been exposed in the circulation spaces and in all of the 17 bedroom types, providing a sense of materiality that is extended by the built-in joinery that inhabits the depth of the external walls.

Internal area 2,080.00 m²

Contractor Beard Construction

Project Management Bidwells LLP

Quantity Surveyor / Cost Consultant Castle Hayes Pursey LLP

Environmental / M&E Engineers Ridge & Partners

Structural Engineers AKS Ward

© Nick Kane
© Nick Kane
© Nick Kane
© Nick Kane
© Nick Kane
© Nick Kane
© Niall McLaughlin Architects
© Niall McLaughlin Architects
© Niall McLaughlin Architects
© Niall McLaughlin Architects
© Niall McLaughlin Architects
© Niall McLaughlin Architects
keyboard_arrow_up To top